Különböző formák, méretek, anyagok, kivitelezés – a jellemzők sokfélesége, amely megváltoztathatja a csempe, valamint a természetes kő megjelenését szinte határtalan. A következő projekted megkezdése előtt olvasd el ezt a praktikus útmutatót a csempék és természetes kövek készítésének folyamatainak végig kíséréséhez.

A megmunkálások típusai

A burkolatokat vagy a burkolat felületén megjelenő különböző hatásokat, amelyek megváltoztatják annak megjelenését, általában kerámia, porcelán vagy kő kategóriákba sorolják az anyagok különböző kezelési módjai miatt. Először feltárjuk azokat a folyamatokat, amelyek meghatározzák a bevonatot, majd megnézzük az ember által készített csempéket.

Természetes kő

 • Csiszolt

A csiszolt kivitelű követ egy sor gyémántfejes csiszoló kerék alatt küldik át, egyre finomabb betétekkel, víz és polírozó anyag felhasználásával a folyamat elősegítésére. Ennek eredményeként sima és fényes felület jön létre, amely tökéletesen illeszkedik egy kis luxusba és csillogásba a különféle helyiségekben. A márvány is egyfajta kő, amelyet gyakran csiszolnak.

 • Szatén

A szatén felületeket ugyanolyan eljárással állítják elő, mint a csiszoltakat, de kevesebb polírozó kereket használnak. Ez lágyabb és kevésbé fényes megjelenést kölcsönöz a köveknek, tökéletes egyensúlyt biztosítva a csiszolt és mattcsiszolt között.

 • Mattcsiszolt

A mattcsiszolt kövek ugyanazon a folyamaton mennek keresztül, mint a csiszolt és a szatén, de még kevesebb kerekük van, amelyek vegyesen sima matt, valamint fényes felületet eredményeznek. Ez a három közül a leghétköznapibb kivitel, nagyon kevés fényt tükrözve.

 • Szálcsiszolt

A szálcsiszolt felület elérése érdekében a kő a fém sörtékkel ellátott kerekek alatt fut, hogy fonal-szerű felületet kapjon. A szálcsiszolt burkolólap előnyei, hogy textúrája lágyságot nyújt, kevésbé látszódik meg rajta a kopás és nyugodt karakterű.

 • Matt

Az matt felület elérése érdekében a köveket nagy dobokba teszik, amelyek töltettel (általában homok) vannak megtöltve, és megrázzák. Az adalékanyag megkopja a kő felületét, durva felületet és lekerekítettebb éleket adva neki. 

 • Szimpla

Ezzel a’la nature-be megyünk. Azaz természetes kivitelben kőlap, amit látsz, azt kapsz. Semmi sem történik ezeknek a burkolólapoknak a felületén, és azon kívül, hogy méretre vannak vágva, semmiben nem különböznek a nagyobb tömb társaiktól. A természetes kövek természetes megjelenést kölcsönöznek a térnek. 

 • Tömített és tömítetlen

A tömített (kitöltött) és tömítetlen (kitöltetlen) felületkezelését nem teljesen fejezték be, de megváltoztatja a lap felületét, ezért érdemes megemlíteni. A tömített kő természetes hasadékai és lyukai epoxigyantával vannak kitöltve, kőporral keverve olyan színű, amely nagyon hasonlít a kő természetes színére. Ez megkönnyíti a lap tisztítását és felszerelését. A tömítetlen kő természetes állapotában, üregesen marad. Rajtad múlik, hogy hogyan választod: kitöltve a kívánt színnel, vagy rusztikus, nyers állapotában hagyod az egyedi megjelenés érdekében.

Itt láthatod a tömítetlen travertin megjelenésének különbségét a tömített travertinhez képest. A lenti mészkő csiszolt, a kitöltetlen travertin felületén látható lyukak és hasadékok láthatók, míg a fenti képen található csiszolt mészkő világos színű vegyület töltelékkel rendelkezik.

KERÁMIA ÉS PORCELÁN

 • Csiszolt

A csiszolt csempéket kétszer égetik, először a kívánt mintával vagy színnel, majd átlátszó bevonattal. Ezután ugyanazon polírozási folyamaton mennek keresztül, mint a természetes kő, vízzel és polírozóanyaggal ellátott polírozó kerekek alatt haladnak át. Végül a burkolólapokat lezárják, hogy megőrizzék megjelenésüket. A kő megjelenésű porcelán vagy kerámia csempék gyakran csiszolt kivitelben vannak, hogy utánozzák a természetes kő megjelenését.

 • Fényes

A fényes felület különbözik a csiszolttól, mivel fényes mázzal jön létre, a polírozó kerék folyamata helyett. A csempe textúrájától függően a fényes mázak egyesülhetnek egyes területeken, így vastagabb és vékonyabb mázrészeket és színváltozatokat hozhatnak létre.

 • Matt

A matt csempéket úgynevezett nem fényes máz borítja, amelyet tintasugaras géppel vagy vízeséses üvegezéssel alkalmaznak. Ez a folyamat olyan burkolatokat eredményez, amelyek nem tükrözik a fényt, és korszerű megjelenést kínálnak.

 • Multifunkciós lapok

A multifunkcionális burkolólapok az elmúlt évek egyik legizgalmasabb technológiai fejlődése az iparban. Ezek olyan burkolólapok, amelyek több mint két égetésen mennek keresztül egy kemencében, általában 3D-s textúrát, fémes felületet vagy más érdekes hatást eredményeznek számukra, amely csak egy vagy két égetéssel nem lehetséges.

 • Csúszásgátló felület

A csúszásgátló felület tökéletes nedves helyiségekben, például fürdőszobákban, bejáratokban vagy uszodákban. Finom szemcsét vagy homokot adnak a matt mázhoz, hogy durva, megfogó textúrát hozzon létre a csempén.

Csúszásgátló padlólap
 • Texturált felület

A texturált csempe anyagok formába préselésével készül, amely texturált hatást kölcsönöz, például természetes kő vagy fa. Ezután üvegezik és égetik a kívánt megjelenés elérése érdekében. Az alábbi csempe valójában egy porcelán lap, amelynek textúrája úgy néz ki, mint egy természetes kő vagy fa.

Amennyiben elegendő információd van a természetes kövek és a csempék elkészítését és felületét illetően, de még mindig nem tudod eldönteni melyik is lenne számodra az igazán megfelelő, keress minket az elérhetőségeink bármelyikén, kollegáink készséggel állnak a rendelkezésedre.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük