Könnyű szerelembe esni a világítótestekkel, ám ugyanilyen könnyű bakit is elkövetni velük. Nézzük meg közelebbről, milyen apróságokra figyelj oda, hogy otthonod hozzád méltó fényárban ússzon!

1. Adj fényt kedvenc tárgyaidnak

Legyen szó festményről, egy vitrin díjról vagy egy gyönyörűséges akváriumról, büszkeségeid megérdemlik, hogy ne csak Te, de vendégeid is gyönyörködhessenek bennük! Fotók, műalkotások köré érdemes mennyezeti világítást helyezni, szobraid, dekorációid pedig akár függőlámpával, akár koncentrált fényű állólámpa is karakteresebbé teheti.

Mi több, utóbbiakat akár mennyezetbe rejtett led lámpákkal is szemet gyönyörködtetővé varázsolhatod.

2. Lámpát a falra!

Használd ki az üres falfelületeket! Minek foglalja a helyet az éjjeliszekrényen egy asztali lámpa, ha a falra is szerelhetsz egy fénytestet, mely amellett, hogy funkcionális megoldás, dekorációként is kiváló?

A hálószoba kellemes éke lehet a gondosan kiválasztott fali lámpa. Javasoljuk a forgatható fejű darabokat, melyeket olvasáshoz a saját magad irányába mozdíthatsz, míg elforgatva hangulatvilágításként is használhatod.

3. Növeld optikailag a teret!

Játszadozz a függőlámpákkal és tágítsd a szoba méreteit – persze optikailag! A vékony vezetékeken függő, minimál világítótestek felfele vonzzák a szemet, miközben ki is töltik a mennyezeti teret.

Az összhatásra olyan környezeti elemekkel is rásegíthet, melyek szintén vertikálisan irányítják a figyelmet; így a falipolc vagy a hosszanti csíkozású csempe és burkolat.

4. Gondolkozz nagyban

Ha a rendelkezésedre álló tér szűkös, kétféle dekorációs irány közül választhatsz: vagy sok apró világítótesttel töltöd ki azt, vagy egy-két domináns darabbal. Ha utóbbi mellett döntenél, válassz feltűnő, meghökkentő erővel rendelkező függőlámpát vagy egy lehengerlő csillárt. Nemcsak bőséges fénnyel terítik be a helyszínt, de hangsúlyos elemét is képezhetik az olyan téregységeknek, mint a hálószoba vagy az amerikai típusú konyha.

Ha viszont az előbbi út a kedvedre való, válogass visszafogott állólámpák közül. A szolid világítótestek észrevétlenül bújnak meg a tér sarkában, hogy ne foglaljanak a szükségesnél nagyobb helyet.

5. Varázslat tükörrel

Annak érdekében, hogy a tágasság illúzióját keltsd, évszázadok óta ismert trükk a tükör kreatív felhasználása. Állítsd a tükröt az ablakkal szembe, hogy a házba betörő fény a tükörről szétszóródva fény áradattal árassza el a szobát.

Ha ez a trükk valamilyen oknál fogva nem valósítható meg, tegyél egy függőlámpát vagy asztali lámpát a tükörrel szemben. Akár három lámpa erejét is elérheted egyetlen lámpa segítségével!

6. Logika az esztétika felett

Gyakori hiba, hogy a lámpák nem ideális elhelyezésével előnytelen fényviszonyokat alakítunk ki. Kevesen tudják például, hogy fürdőszobában vagy pipere asztalon nem tanácsos a fejtetőnél magasabbról érkező megvilágítást alkalmazni, hiszen ez a beállítás torz árnyékot eredményezhet arcunkon. Okosabb, ha oldalról jövő vagy körvilágítást alkalmazunk a tükör közelében.

Hasonlóan problémás lehet a konyhában a fenti szekrénysor tetejénél, a falon vagy a plafonon végigfutó lámpasor is, hiszen a konyhapult fölé hajoló egyén árnyékot vethet a készülő finomságra. Ebben az esetben érdemes inkább a fali szekrény aljára szerelt égősorral megvilágítani a munkafelületet.

7. A bátorság sikket eredményez

A vérbeli lakberendezők többek között attól sikeresek, mert mernek merészek lenni. Bátran elegyítsd hát az álló- és asztali lámpákat egymással! Az egyetlen dolog, amire érdemes odafigyelni, hogy passzoljanak a térhez színvilágban. Egy olyan szobában, ahol a víz színek dominálnak, egy rikító rózsaszín lámpa például nem feltétlenül a legjobb választás…

Ezzel szemben egy semleges szín dominanciájú vagy pasztell térben bátran kísérletezhetsz nemcsak a legőrültebb testű lámpákkal hanem a színekkel is. Ám tartsd észben, hogy érdemes korlátozni a kiválasztott színeket, valamint harmonizálni velük a teret is. Ha őrületes kék és púderrózsaszín lámpákkal kombinálsz, keress passzoló színű vázát vagy függönyt.

8. Trendiség mindenek felett

Ha Te nem vagy a hosszas keresgélés, sem az álló- és asztali lámpák híve, akkor a rejtett/indirekt világítást Neked találták ki. Ez az elegáns, mégis visszafogott trükk hívogató fény áradatot kölcsönöz a hálószobának és a nappalinak.

Álmennyezeti, valamint a fal mentén végigfutó megoldást is választhatsz, a végeredmény minden esetben elegáns lesz.

Tartsd szem előtt tippjeinket és nem tévedhetsz a világítótestek kiválasztásában. Ezek után már csak rajtad és a Te kifinomult ízléseden múlik, milyen köntösbe bújtatod otthonod!

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük