Nos, a kérdés bonyolultnak tűnhet, de mégis nagyon egyszerű. 

Pár pont felvázolásával egyszerűbbé tehetjük a választást:

  1. Kültérre vagy beltérre szeretnénk a párkányokat? Nem muszáj ragaszkodni az egységes megjelenéshez, külső térben, illetve belső térben is alkalmazható eltérő kialakítás.
  2. Gondoljuk át, hogy milyen nyílászárót szeretnénk, esetleg nézzük meg, hogy milyenek a meglévők, utána sokkal könnyebb megválasztani, hogy milyen anyag illik az adott ablakhoz.
  3. Ha megvan az anyagválasztás, akkor ennek megfelelően nézzük meg a lehetőségeket.
  4. Természetes kőből készült párkányt javaslunk. Nálunk méretre vágva, csiszolva, élmegmunkálással kaphatja meg, a rendelkezésre álló anyagok pedig a márvány, mészkő, gránit.
  1. Mivel egy természetes, bányászott alapanyagról beszélünk, ezért sokféle választási lehetőség áll a rendelkezésünkre. 
  2. Ezen alapanyagok kopásállósága kiemelkedő, jól bírják a vizes környezetet, valamint azt is, ha pakolunk rájuk, ugyanakkor egyszerűbb a tisztításuk is, a felületük nem színeződik el, mint a műanyag párkányok esetén.
  3. Az ár is fontos ebben az esetben, mérlegelni kell. Egy természetes kőből készült párkány sokkal tovább bírja, mint műanyag társaik.
  4. Törekedjünk a letisztult formákra. Sokan szeretnek játszani a formákkal, de megvan annak is a veszélye. Ha egy kirívóbb formavilágot szeretnénk megragadni, akkor nehezebb dolgunk is lesz elképzelni az összhatást. A letisztultabb formákat egyszerűbb párosítani minden meglévő kiegészítőhöz, berendezési tárgyakhoz.

Az esztétika mellett nem szabad megfeledkeznünk a funkcióról sem.            Más-más kritériumoknak kell megfelelnie a külső, illetve a belső párkánynak. Míg az előbbi tekintetében elsősorban az időjárás viszontagságaival szembeni ellenállás a meghatározó szempont, addig az utóbbi esetében inkább a praktikusságra érdemes fektetni a hangsúlyt. Vegyük figyelembe, hogy mekkora behatást kell elviselnie, mennyire használjuk majd az adott párkányt. Sokan szeretnek dísztárgyakat, virágokat rátenni az ablakpárkányra, ezzel díszítve a lakást.

Miért fontos az ablakpárkány? 

Többek között a párkány is védi a házat a kellemetlen beázástól. Eső esetén a leejtésének köszönhetően az ablakpárkány vezeti el a lefolyó vízmennyiséget. 

Mi a helyzet a mérettel?

Nagyrészt a szükséges párkány hosszúsága adott. Arra érdemes azért figyelni, hogy mérésnél a fal vakolt legyen, így nem lesz jellemző, hogy a későbbiekben megváltozna a hosszúság méret.

A mélység már kicsit bonyolultabb dolog. Felmerül pár kérdés, ami befolyásolhatja a mérésünket. Köztük az egyik, hogy szeretnénk-e később szigetelést a házra? 

Ha átgondoljuk ezt, akkor hosszútávon kifizetődőbb lesz a megfontoltságunk, nem kell kicserélni a kültéri ablakpárkányokat. Ha utólag szigetelünk, akkor a mélység méret nem lesz megfelelő, így nem látja majd el a vízelvezető szerepét párkányunk.

Az ablakpárkány vastagsága is fontos, a legelterjedtebb vastagság a 2 cm, de választhatunk valamivel vékonyabb méretet is, ha az a dizájn jobban illik a környezetbe. 

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük