Miután csempét választottunk és már fel vannak helyezve, nincs más dolgunk, mint megfelelő bútorokat vásárolni. Sok szempontot figyelembe kell venni a berendezések vásárlásánál.

Helyiség hangulata

Egy adott helyiség légköre főként a csempe kiválasztásától függ, de a berendezés is nagyban befolyásolja. A melegebb, világosabb színek általában jó közérzetet biztosítanak, a sötétebb árnyalatok pedig szigorúbb, tiszteletreméltó hatással bírnak. A gyermekek számára a színes dolgok általában otthonosabb érzést nyújtanak, ezért a gyermekek szobájában gyakran szeretnek használni kék, rózsaszín, zöld, piros, sárga és egyéb más figyelemfelkeltő színeket, nemtől függetlenül. 

Milyen színösszeállításokat vegyünk figyelembe

A fehér nagyon letisztult, sok szín illik hozzá, azonban nem érdemes minden színt alkalmazni mellé, mert zavart kelthet az emberben. Általában a lakberendezők különböző színsémákból válogatnak, ez a semleges, ellentét, komplementer, analóg, triád, négyzet, tetrád színek, valamint a Mi-Ki-Hol alkalmazása.

Mit is jelentenek ezek? 

  • A semleges színek közé a fehér, fekete, szürke és barna tartozik.
  • Az ellentétek vonzzák egymást- itt a hideg és a meleg színek ellentétjét értjük.

Használj meleg színeket olyan térben, amit a vidám beszélgetéseknek szánsz (pl. étkező), míg a tágasság és nyugalom illúzióját a hideg színekkel érheted el. Utóbbiak például a hálószobában teljesedhetnek ki. Amikor színt választasz, érdemes figyelembe venned a szobák méretét is, például egy szűkös szoba szinte csak meleg színekkel bezártság érzetet kelthet, míg egy hideg színű tágas szoba túlzottan is tágíthatja a teret.

  • Komplementer színséma az két olyan szín kiválasztását jelenti a színkörből, amik egymással ellentétesen helyezkednek el. A két ellentétes szín túlzó, és vibráló hatást kelthet, hiszen felerősítik egymást, éppen ezért tanácsos kevés, de annál hangsúlyosabb elemeket beszerezni ezekből. Mellettük használjunk semleges színeket, hogy megnyugtassuk a szemünket ebben az intenzív közegben.
  • Az analóg színséma a színkör három, egymás mellett elhelyezkedő színét jelöli. Leggyakrabban két színt szoktak elsődlegesként alkalmazni, míg a harmadik a kiegészítő árnyalat. A három szín, mivel nem egymás ellentétei, harmonikus és természetes hangulatot árasztanak. A megfelelő arányok azonban itt is fontosak.
  • Triád: Képzelj el egy egyenlő szárú háromszöget, amit ráhelyez a színkörre. A háromszög három csúcsánál elhelyezkedő árnyalatok alkotják a triád színkombinációt. A három árnyalat elsődleges, másodlagos és harmadlagos színek közül is kikerülhet. Ha eszerint dekorálod az otthonod, merész és játékos végeredményre tehetsz szert. Legtöbbször gyermekszobában alkalmazzák, de vidám, bohém benyomást keltő közösségi terekben is remekelhetnek. Ehhez hasonló elven működik a négyzet és a tetrád, értelemszerűen itt négyzetet és téglalapot alkalmaznak.
  • Végezetül jöjjön a Mi-Ki-Hol kombináció: elsőként hasznos kijelölni az átalakítás előtt álló szoba funkcióját. Egy kórházi szoba kevésbé hat tisztának, ha sötétkék vagy narancssárga színű falak és bútorok díszítik, míg egy gyerekszoba túlzottan nyomasztónak hathat a monokróm színtartományban. Ez a Mi. A lakásnak emberközpontúnak kell lennie: tehát egyáltalán nem elhanyagolandó szempont a lakó kora, és igénytől függően neme, testi adottságai. Hiszen, gondoljunk csak bele: egy gyengén látónak vakmerőbb színek válhatnak hasznára, és egy idősebb egyén valószínűleg más színeket fog előnyben részesíteni, mint egy húszas éveiben járó. Ez a Ki. Valamint a Hol? Ez a kérdés nemcsak arra vonatkozhat, hogy a lakásban hol helyezkedik el az átalakításra váró szoba, hanem arra is, hogy pontosan milyen éghajlaton és kulturális közegben található. Képzeljünk csak el egy tradicionális spanyolos otthont: az élénk színek, a pulzáló árnyalatok remekül átadják a hangulatát. Ezzel szemben nem véletlen, hogy a skandináv stílus a hideg árnyalatokat részesíti előnyben.

Döntés

Manapság tömérdek stílus közül van lehetőség választani, egy másik blogbejegyzésünkből olvashatsz bővebben ezekről a stílusokról. Ezek az Art Deco, Modern, Mediterrán, Francia divat(Vintage), Eklektikus, Skandináv, Biofil, Vízparti, Minimál, Polgári. A kiválasztásnál vegyük figyelembe a ház kialakítását, elhelyezkedését, és próbáljunk meg az egész házban egy fajta stílust alkalmazni, figyelmet fordítva az összhangra.

Amennyiben tippjeink elnyerték tetszésed, tekintsd meg termékkínálatunkat a webes felületünkön vagy látogass el üzletünkbe, ahol kollégáink megfelelő tapasztalattal állnak a rendelkezésedre.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük