Sokan úgy hiszik, hogy lényegében egymás szinonimái, de hidd el, ez nem így van. Ha nem vagy szakértő, elsőre gyakran nem látható a két stílus közötti különbség, bár igaz, hogy az eltérések nem mindig élesek és jócskán akadnak átfedések is. Itt megtalálsz mindent, ami e két stílusra jellemző, és amiben eltérnek egymástól.

A modern design:

Elsősorban a skandináv és a német design által bemutatott művészet és formatervezés csúcsának nevezhető a modern design. Különálló stílust teremtett, amely az egyszerű formára és funkcióra összpontosított. A modernizmus elutasította az egyéb tervezési stílusok díszes virágzását, például a gótikus, reneszánsz és viktoriánus dizájn elemeit. Épp ezért a modern design legtöbb alkotóeleme, a bútoroktól a szoba minden négyzetcentiméteréig, tiszta, egyenes vonalakat tartalmaz, további részletek nélkül.

  • Néhány jellemző jegy:

Túlméretezett csempe, finomított szélekkel

A polcok falakba ágyazva, ahelyett, hogy kinyúlnának a térbe

Nyitott terek, kevés falakkal

Az ablakok és ajtók díszléceinek hiánya

  • A fém használata:

A króm és a rozsdamentes acélelemek a modern design szerves részét alkotják. A hagyományos fémes részletek – mint például a kovácsoltvas – azonban abszolút hiányzik. A krómot széles körben használják a lakásban, bútorok részeként, csapok, fogantyúk, lámpák és korlátok formájában.

  • A rendetlenség hiánya:

Nincsenek helykitöltő kiegészítők, vázák, kerámiák, felesleges díszpárnák, szőnyegek vagy takarók. Lényegében az összes szükséges dolog – beleértve a könyveket, az elektronikát és az emléktárgyakat -, láthatatlan, mivel beépített szekrényekben, és egyéb tároló helyeken vannak elhelyezve. A modern design többségében fekete-fehér, illetve semleges színeket és árnyalatokat használ. Ugyanakkor használ erősebb színeket és textúrákat is, de csupán azért, hogy kiemelje az otthon visszafogottságát. Ilyen lehet például egy merész piros bőrkanapé vagy narancssárga műanyag szék.

  • Minimalizmus:

Egyaránt szerves része a modern és a kortárs dizájnnak. A minimalizmus alapjai közé tartozik a „kevesebb több” megközelítés. Ez azt jelenti, hogy nincsenek felesleges részletek, mint például oszlopok, díszlécek, túlzott szín- és textília használat. A minimalista otthonok sokkal kényelmesebbek, mint amilyennek tűnnek, hisz az egyszerűsítés hatékonyságot is jelent.

A kortárs design ismérve a tiszta, sima felületek és a lenyűgöző megjelenés: 

Folyamatosan változik, és más globális stílusoktól kölcsönöz anélkül, hogy túlzott hangsúlyt helyezne egyre.

A kortárs otthonokat a hűvös, elnémított színpaletták jellemzik, amelyek sok fehérséget, krémszíneket és sötétebb árnyalatokat tartalmaznak, beleértve a barnát. Ugyanakkor szeret némiképp hivalkodni, például igazán színes szőnyeggel, dísztárgyakkal vagy kanapéval. A kortárs design végső célja egy olyan élettér megteremtése, amely mindenekelőtt funkcionális. A fa padló nemcsak szép, de sokkal könnyebben is tisztán tartható, mint a padlószőnyeg.

  • Néhány jellemző jegy:

Platform ágy – funkcionalista bútorok

Egymásba rakható, a szem elől elrejthető tárolóegységek

Drámai és absztrakt művészeti díszítőelemek

  • Kemény anyagok:

Fényes fém, üveg, polírozott fa és hűvös csempe, ezek jellemzik leginkább a kortárs stílust. A meglehetősen kemény és élces hangulat megkönnyítése érdekében különböző textúrákat helyeznek el, egyfajta harmonikus ellentétet alakítva ki; egy fodros szőrmepárna, egy bársonyos kárpit vagy egy selyem függöny. Néhány jól megválasztott, feltűnő színű díszítőelem, elveszi a sima vonalak élét. A végeredménynek szellősnek, nyitottnak és tisztának kell lennie.

A kortárs stílus pillanatról pillanatra változik, ez pedig „folyékonnyá” teszi. Ezzel szemben a modern design megkülönböztethető esztétikával rendelkezik.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük