Sokan gondolják azt, hogy patyolat tiszta a konyhájuk, pedig van egy pár olyan terület a konyhában, aminek a tisztításáról szinte mindenki elfeledkezik.

A piszkos edényeket elmosogatjuk, a szekrényeket rendszeresen kitöröljük, és a kamrát is tisztán tartjuk. De még a legnagyobb tisztaság mániásokkal is előfordulhat, hogy elfelejtik kitakarítani a következő öt dolgot a konyhában.

1. A mosogatógép

A mosogatógép a konyha hőse: egy nap többször is dolgozik, minden piszkos edényt alaposan megtisztít. Ám a hősöknek is szükségük van egy kis törődésre! Az ételmaradékok eltömíthetik a mosogatógép lefolyóját, ezért legalább három havonta meg kell tisztítani a lefolyót. Tegyünk egy ecettel teli poharat a mosogatógépbe, és hagyjuk a programot átfutni. Ha lejárt, vegyük ki a poharat, szórjunk a gép aljába szódabikarbónát és kapcsoljuk be megint.

2. A fugák

A konyha takarítása során általában elfeledkezünk a fugákról. Függetlenül attól, hogy a falon vagy a padlón helyezkednek el, ezekben a mélyedésekben tapad meg a legtöbb kosz és zsír, csúnya elszíneződéseket okozva. Újjá varázsolja a fugákat a szódabikarbóna és egy kis víz keveréke, ha fogkefével alaposan mindet átdörzsöljük.

3. A hűtő fogantyúja

Valószínűleg ez az a fogantyú, amit a legtöbben a legtöbbször megérintenek a konyhában, mégsem tisztítjuk olyan gyakran, mint kellene. Naponta többször is kézzel nyitogatjuk, rengeteg baktérium tapadhat meg rajta, ezért hetente legalább egyszer fertőtleníteni kellene.

4. A kávéfőzőgép

Ha napi használatban van a kávéfőző, akkor azzal is törődni kell. Az itt megtapadó baktériumok gyomorbántalmakat okozhatnak, ráadásul kellemetlen szag is lehet miattuk a konyhában. Ha speciális tisztítószer való a géphez, akkor használjuk azt, máskülönben elegendő ecet és víz keverékével (fele-fele arányban) elegendő átmosni.

5. A hűtő alatti terület

Ha furcsa szag van a konyhában, könnyen lehet, hogy a hűtő alól jön. Itt a leesett ételmaradékok és sok kosz is felhalmozódhat. Rovarok és egerek kedvelt helye is lehet a hűtő mögötti és alatti rész, ezért ajánlatos ezt a területet is három havonta megtisztítani, a hűtő hátulját pedig szappanos vízzel átmosni.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük