Art Deco stílus

A 20. század legmeghatározóbb stílusa volt úgynevezett esőerdő stílus. Ha ezt a stílust szeretnéd alkalmazni, használd a föld színeit (zöld, kék, fekete, fehér, barna), köveit (például márvány, gránit), a legfontosabb dolog a természetesség. Modern, luxus összhatást lehet elérni zöld-fehér-fekete kombinációval. Fémes árnyalatokkal, ezüst, illetve arany díszítéssel sosem tévedhetsz. Vigyél bele minél több zöldet, kéket és természetességet a helyiségbe. A növények ennél a stílusnál elengedhetetlenek.

Modern

Ez a stílus nagyon hasonló a minimál stílushoz, csak annyi a különbség, hogy sokkal barátságosabb és melegebb hangulatot sugall, ezért ez a stílusirányzat a legközkedveltebb a lakberendezésben és a belsőépítészetben. Erre a stílusra jellemző színek a fekete és a barna, a falakon a meleg árnyalatok, mint a bézs, a tejeskávé, a mogyoró és foltokban megjelenő élénkebb tónusok. Az anyagok változatosak: a természetes anyagokat, mint a fát, a bőrt a követ együtt használják a fémmel, üveggel, egyéb mesterséges anyagokkal.

Mediterrán

A mediterrán lakberendezés többféleképp értelmezhető, de mindenképp a Dél-európai, Nyugat-ázsiai és Észak-afrikai kultúrák és stílusirányzatok képezik alapját. Elengedhetetlen a világos, meleg tónusú színek, kerámiák, szövetek, faanyagok, kovácsoltvas és természetes anyagok használata. A mediterrán atmoszféra megteremtésének kulcsa a megfelelő színpaletta kiválasztása: a tengeri kék, türkiz, levendula színek, a növények buja színei, a tengerpart meleg homok színe és az ég kék árnyalatai. Bútorok tekintetében az egyszerű, puritán, apátságokra emlékeztető székektől, a régi korokat idéző cirkalmasabb európai vintage darabokon át egészen a lehengerlően díszes marokkói stílusú bútordarabokig sok lehetőségünk van. A rattan, bambusz, uszadékfa, megmunkált fa, fém – mind tökéletes választás. Kreativitásunkat leginkább az élénk színű, különleges mintájú lakástextilek kiválasztása során élhetjük ki.

Parisian Chic (Vintage – Párizsi divat)

A legtöbb párizsi lakásban klasszikus halszálkás burkolattal, nagy belmagassággal, különleges díszletekkel, dombor motívumokkal találkozhatunk. Mindez nem biztos, hogy saját lakásunkban is adott, azonban az új és régi, értékes és értéktelen bútorok és dekor könnyed variálásával mi is elérhetjük a párizsi hatást. Ha tehát megfogott minket a Parisian Chic eleganciája és fényes, mégis kopottasan vintage(Az 1920 és 1975 közötti népszerű stílust vintage-nek nevezzük.) hangulata, ezeket a szabályokat kell figyelembe vennünk: 1-2 vintage bútor stílusos keveredése újabb darabokkal; arany antik(olt) képkeretek, tükrök; legalább egy vintage szék, tükrös asztalok; sminkasztalok, komódok, éjjeli szekrények; klasszikus hatású, arany keretes képek; vagy pedig modern, minimalista vonalrajz jellegű alkotások; selyem függöny, elefántcsont/krém árnyalatú lakástextilek; perzsa mintázatú szőnyeg; virágok, fehér/arany vázák.

Eklektikus

Maga az eklektika a különböző korok, stílusok, irányzatok elemeit vegyítő stílus, mely az egyediségét a válogatás révén éri el. Az eklektika két-három, esetleg négy különböző stílus vegyítése. Az eklektikus stílus alapja mindig egy klasszikus, történelmi stílus. Anyaghasználat terén szinte nincsenek szabályok, a dekoráció részeként használhatunk természetes fa és kőanyagot, fémeket, üveget, szöveteket, de műanyag bútorok, bútorelemek is használhatóak, amennyiben harmonikusan beleillenek az összképbe.

Skandináv

A Skandináv minden formájában üdvözli a növényvilágot, kedveli a természetes anyagokat, mint a rattan, a szövet és a fa. Szívesen lát minden kreatív dekorációs ötletet, amellyel szebbé varázsolható a lakás a skandináv stílus alapszabályainak betartása mellett, azonban az esztétikába és színvilágba nem illő dekorációkat erősen kerüli. A Scandi-Boho stílusnál a Boho anyagai és dekorációja jelenik meg a skandináv stílus visszafogott színeiben. A klasszikus stílus monokróm színeivel szemben itt hangsúlyosak lehetnek a pasztellszínek, megjelenhetnek a drágakövekre emlékeztető enyhébb árnyalatok.

Biofil stílus

A biofília stílusa a fenntarthatóság, természetes anyagok és az esztétikum ötvözésével hozza el lakásunkba a természetet. Amennyiben visszafogottabban szeretnénk belevinni a mindennapjainkba a biofil stílust akkor elsősorban csak természetes anyagokat és növényeket használjunk, de előfordulhat, hogy néhány növény nem elég, de nem akarunk egy dzsungelt lakásunkból, ilyen esetben a növények mellett színekkel, mintákkal és fényekkel játszva érhetjük el az igazán természetközeli hatást. Ha kifejezetten szeretjük a növényeket, akkor szabadjára engedhetjük a természet erőit a lakásban.

A vízparti stílus – Egyszerű anyagokból tengerparti mennyország

A vízparti stílus minden mai trendje merít az eredeti irányzat napsütötte fehér, világos pasztell és korall színeiből, így ezekkel aligha nyúlhatunk félre. Szerencsés az enyhén tükröződő üvegfelületek és a puhább szürkés szín gyakori használata is, de ne ijedjünk meg néhány sötétebb dekortárgy elhelyezésétől se. Anyagok terén a klasszikus, világosabb nyers fa hatású járólap még mindig népszerű és képes organikus hatással ellátni a nappalit, de a rattan, a bambusz és tölgy is erősen jelen van a modern vízparti stílus anyag készletében.

Polgári stílus – A valódi elegancia

E stílus legjellegzetesebb vonásai a hagyományőrzés, az elegancia és az értékállóság, éppen ezért a polgári stílus azoknak való, akik szeretik az állandóságot. A polgári stílus kedvelői nem követik az aktuális trendet, ők a tradicionális forma világot kedvelik. Egy polgári otthon padlójára csakis fa hatású padlólap, vagy szalagpadló kerülhet, ahogy nem készülhet klasszikus konyhabútor sem egyszerű bútorlap frontokkal, hanem természetes kőből (például márványból) készült bútorlapot használjunk. Fontos bútordarabja a vitrin és a komód is, fölötte tükörrel, falikarokkal megvilágítva.

Minimál stílus – a letisztult minőség

A minimál stílus megosztja embereket, sokan ridegnek és életidegennek tartják, másrészről azonban sokan igénylik, hogy otthonuk végtelenül letisztult, ingerektől mentes legyen, mert a felgyorsult életükben az egész napos rohanás, a rengeteg impulzus kimeríti őket. A minimál egy nagyon tér igényes stílus és megköveteli a bútorok szellős elhelyezését. A több bútor bezsúfolása a stílus rovására megy és elveszíti a „rend” érzetét ez által a hideg eleganciának is búcsút mondhatunk, ami egyik fő jellemzője e lakberendezési stílusnak.

A stílus semmiben nem esik túlzásba: kevés, de kiváló minőségű bútort és kiegészítőt használ. Ezeket viszont, szabályos rendben, párban helyezik el a térben. A burkolatok, textilek anyaga és színe mindig egyszerű, hivalkodástól mentes. 

A minimálra jellemző anyagok a natúr fa színek és felületek, alumínium, szálcsiszolt inox, simított beton, kő, átlátszó és színezett üvegek, fémek és kiváló minőségű műanyagok. A stílus színei a fehér, a fekete, a szürke és a halvány pasztell színek.

Összességében elmondható, hogy a minimál stílust a tér, a letisztultság, a formatervezés és a minőség jellemzi.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük