Vizesedik a lábazat?!

Legyen szó akár egy egyszerű alapozott betonkerítésről, akár otthonunkról, a lábazat épsége és száraz jellege alapvető fontosságú, vizesedése pedig mindig kiemelt figyelmet igényel. A lábazat ugyanis a ház azon része, mely közvetlenül és közvetett módon is közel kerül a talajhoz, rengeteg csapadék és víz éri, akár felszívódás, akár ráfröccsenés útján, amit egy megfelelő szigetelés távol tart a szerkezettől, de ennek hiányosságai komoly problémákhoz vezethetnek, akár a belső falak vizesedése, penészesedése és repedezése is felléphet tőle.

Miért vizesedik a lábazat?

A legalapvetőbb probléma, amitől egy lábazat vizesedhet, az leginkább a szigetelés hiányossága. Vagy elrontott, hiányos szigetelésről beszélünk ilyenkor, vagy a szigetelés korábbi teljes elmulasztásáról, aminek részeként a vizet nem vezeti el, nem pergeti le magáról a szerkezet, vagy egyszerűen a talajból szívja fel a nedvességet. Ez utóbbi az újabb építésű házaknál már meglehetősen ritka eset, sokkal nagyobb a valószínűsége annak, hogy az utólagos külső szigetelés problémája áll a háttérben. Természetesen más okokat is ki lehet itt emelni – például a befelé lejtő járdát -, azonban most maradjunk ennél a leggyakoribb példánál. Hogy mi a megoldás?

A lábazat felújítása

Bár elég költséges folyamat, azonban a vizesedésből fakadó szerkezeti problémák miatt – melyek később otthonunkat teljesen lakhatatlanná is tehetik – a lábazat felújítása a fenti tünetek észlelésekor elengedhetetlen. A felújítás ilyenkor rendszerint csak a külső szigetelést érinti, amivel kapcsolatban a lehetőségek gyakorlatilag végtelenek, akárcsak a ráhúzható bevonatok kapcsán, így festhetjük, de akár természetes- és műkővel is burkolhatjuk.

A lábazat szigetelésének felújítása kapcsán először fontos megnézni, hogy egyáltalán van-e bármiféle vízszigetelése az épületnek ezen a részén. Ha nincs, akkor feltétlenül pótolni kell, még mielőtt bármi mást teszünk, hiszen ennek elmaradása esetén bármilyen vízálló megoldást is hordunk fel a külső felületre, az garantáltan nem lesz túl tartós. Ebből a célból ma már kaphatók speciális vízszigetelő fóliák, valamint bitumenes állagú szigetelőhabarcsok is. Amelyik elérhetőbb és szimpatikusabb, azt válasszuk, de mindenképpen alkalmazzuk valamelyiket, és csak utána gondoskodjunk az esztétikáról. A régi vízszigetelő felületek kapcsán fontos feltárni továbbá a réseket és repedéseket, melyek javítása szintén fontos a későbbi hatékonyság miatt. Ezekhez különféle vízálló tömítőanyagokat és folyékony fóliákat választhatunk, melyek légmentesen tömítenek, azaz nem engedik majd át a vizet a szerkezetig, ahol főként fagyosabb időben óriási kárt tehetnének.

A lábazat festése

Miután a lábazat utólagos vízszigetelése – illetve annak javítása – megtörtént, sort keríthetünk a további munkafolyamatra. Ezek közül a legolcsóbb és leggyorsabb, hovatovább otthoni körülmények között is kivitelezhető megoldás a lábazat festése. Ha nem most hordtuk fel frissen az új vízszigetelő réteget, az egyik első dolgunk legyen ellenőrizni a meglévő felületet, annak állagát és szilárdságát, ellenkező esetben hiába dolgozunk szépen, a munkánk rövidesen teljesen kárba vész a befektetett idővel és pénzzel együtt.

Ma már számtalan víztűrő, azaz vízszigetelő lábazatfesték létezik, melyek kapcsán fontos szempont, hogy a megfelelő szellőzés mellett könnyen tisztítható legyen, mindemellett pedig jól tűrje a földről visszacsapódó esőt is, mivel ez alaposan meg tudja terhelni a lábazatot. Ha megvan a megfelelő festék és a felület is ideális a felvitelre, akkor a gyártó által ajánlott formában felhordjuk a festéket, és amennyiben a megfelelően kialakítottuk az alsó vízszigetelést, akkor egyrészt a lábazat vizesedését hosszú évekre elfelejthetjük, másrészt pedig egy jelentős lépést tettünk afelé, hogy feldobjuk otthonunk megjelenését.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük