Óvodás korú gyermek szobája

Ahogy nőnek, egyre több játékuk van, aminek következtében a tároló alkalmatosságok száma is nő. A kiságyat lassan felváltja a gyerekágy, és a ruhásszekrény mellett szükségünk lesz játéktároló polcokra, szekrényre is. 2-3 éves korban elkezdenek gyurmázni, rajzolni, színezni, amihez jó, ha van a szobában az ő méretéhez megfelelő kisasztal székkel. Ebben a korban az ülőmagasság nagyjából 25-30 cm, ehhez az asztalnak kb. 40-45 cm magasnak kell lennie.

Egy óvodás korú gyermek már nem csak szemlélődik és játszik, hanem alkot is. Biztosítsunk számára megfelelő helyet rajzoláshoz, színezéshez, ragasztgatáshoz. Egyáltalán nem túlzás, ha 4-5 éves gyermekünknek olyan asztalt választunk, ami a hamarosan elérkező iskolakezdésre igazi tanuló asztallá tud majd alakulni. Így ő már jóval előbb megszokhatja az új bútordarabot, mi pedig elkerülhetjük az egyszeri nagyobb anyagi megterhelést.

Az ágy ebben a korban már lehet a felnőttekéhez hasonló méretű. Dekorációval, kedves kiegészítőkkel vagy funkció hozzákapcsolással tehetjük igazán alkalmassá és ugyanakkor izgalmassá élénk fantáziájú gyermekünk számára. Egy, az ágy fölé elhelyezett baldachinnak nemcsak a nyugodt alvást megzavaró repülő rovarok távoltartásában lehet szerepe. Nappal lehet egy játék része, és ebben a játékban lehet indián sátor, hercegnő fekhely vagy bármi, amit beleképzelünk. 

A bútorok és tároló helyek jó megválasztásával gyermekünket már óvodás korban hozzászoktathatjuk ahhoz, hogy minden játéknak, könyvnek, ruhának megvan a helye, és úgy kerülhetjük el legegyszerűbben a rendetlenséget, ha mindent a helyén is tartunk. Feliratokkal, címkéken elhelyezett kis képekkel segíthetjük a rendrakást, és hozhatjuk olyan helyzetbe a szoba lakóját, hogy kedve is legyen a pakoláshoz.

Iskoláskor

Az iskola megkezdésével a gyerekszobába – az eddigi berendezési tárgyak mellett -, az otthoni tanuláshoz szükséges íróasztalnak is helyet kell találnunk, ha még eddig esetleg nem tettük. Nem beszélve a tankönyvek, egyéb könyvek, esetleg számítógép elhelyezéséről.

Jó, ha az íróasztal és a hozzá tartozó szék magassága állítható, így azok együtt nőnek kis gazdájukkal. Az iskola első éveiben biztos sokszor ülünk majd csemeténk mellett a közös tanulások alkalmával, így jó, ha az íróasztal mellett van elegendő hely egy plusz széknek. Az íróasztalra mindenképp kerüljön helyi világítás.

Amikor tehát nekiállunk a gyerekszoba tervezésének, ne csak az épp aktuális életkorra koncentráljunk! Muszáj szem előtt tartanunk, hogy mire lesz még szükségünk fél, egy vagy 5 év múlva. Ha már a legelején úgy tervezzük meg a szoba méreteit, berendezéseit, hogy a kezdeti berendezési tárgyak mellé elférjen majd a játékpolc, a kisasztal, aztán az íróasztal, akkor nem követhetünk el nagy hibát. Így csemeténk kis birodalma minden életkorban az ő igényeinek megfelelő, személyre szabott gyerekszoba lesz!

Amennyiben blogbejegyzésünk elnyerte tetszésed, akkor ne felejts el követni minket közösségi média felületeken keresztül! Jelölj meg minket a bejegyzésedben, ha szeretnéd velünk megosztani a saját terveid, ötleteid.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük