Tévhit, hogy a csempéknek csak a fürdőszobában lenne létjogosultságuk. A csempe szinte minden szobában megállja a helyét, vagy praktikai, vagy esztétikai szempontból.

A fürdőszobán kívül a folyosókon és előszobákban szokás leginkább a csempék használata, hiszen sokkal strapabíróbbak és könnyebben tisztíthatók, mint akár a szőnyeg, akár a laminált padló, vagy parketta. De ne hagyjuk, hogy a megszokás korlátozza képzelőerőnket.

Miért is ne csempézhetnénk le akár a nappali padlóját, akár egy hangsúlyozni kívánt falat a hálószobában? A csempe sokkal tartósabb és könnyebben is tisztítható, mint egy dísztapéta és többnyire mutatósabb, hiszen rengeteg fajta dekorcsempét találunk ma már a piacon. Legyen az egy rusztikus fal, egy látványos mozaik minta, vagy modern fémes hatás, amit látni szeretnénk a nappalinkban, vagy hálószobánkba, csempével mindez már megoldható. A fa hatású csempék szinte már megkülönböztethetetlenek a parkettától. A letisztult kő hatású csempék pedig olyan eleganciát biztosítanak a tereknek, mint semmilyen más burkolat.

Mutatunk is pár kreatív ötletet, hogy hogyan használjunk csempét a fürdőszobán kívül is!

Variációk konyhára:

A fürdőszobákon kívül leggyakrabban a konyhában használunk csempét, nem véletlenül. Ha el akarunk a szokásostól rugaszkodni, válasszunk metrocsempét, különleges alakú csempét, vagy akár fém-hatású csempéket. Garantáltan nem lesz unalmas az eredmény.

Variációk nappalira:

Gondolhatnánk, hogy a nappaliban túl hűvös hatást keltene a csempe. Ez esetben próbálkozzunk fa hatású csempékkel, vagy dísztapéta helyett burkoljunk fel egy sávot a falon, amelyet hangsúlyozni szeretnénk. A kandalló körüli mozaik is kifejezetten izgalmas és látványos megoldás lehet.

Variációk hálószobára:

A hálószobával hasonló a helyzet, mint a nappalival. Itt is különleges hatást tudunk elérni egy jól megválasztott mozaik, vagy dekorcsempével az ágy mögötti falon, de a fa hatású csempe is kellemes hangulatot tud teremteni a térben. Ha esetleg aggódunk, hogy hideg lesz a padló, akkor szerezzünk be egy pihe-puha szőnyeget, hogy az ágyról leszállva erre léphessünk rá.

Variációk teraszra:

Legyen akár fedett télikert vagy kültéri terasz, veranda, udvar, a csempe az egyik legjobb megoldás. Számtalan verzió létezik: természetes hatású csempék, beton hatású csempék, mintás és mozaikcsempék, matt és mázas csempék. Csak az ízlésünk szabhat határt. Egyetlen dologra kell ügyelnünk ha kültérre keresünk csempét, hogy az adott burkolatot kültérre is lehet-e alkalmazni. Illetve gondoljuk végig, hogy mire fogjuk használni a területet: például, ha sűrűn közlekedünk rajta, de csapadék/nedvesség érheti a területet, akkor ne válasszunk túl sima felületű csempét, mert nagyon csúszóssá válhat és ez veszélyes lehet.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük