Optimális esetben már a nézelődés során megvan az elképzelésünk, hogyan legyen burkolva az adott helyiség, ez azonban csak az első lépés, hiszen kínálatunkban szereplő csempék és járólapok is széles méret – és színválasztékkal rendelkeznek.

Nem mindegy, hogy az adott burkolóanyagból mekkora mennyiséget vásárlunk, illetve egy adott környezetben mely színeket használjuk, és azokat hogyan párosítjuk össze, éppen ezért az esztétikus térkialakítás fontos eszköze a burkolási terv és a lapkiosztás.

Sok szempontot lehet és kell figyelembe venni:

a burkolólapok méreteivel összefüggésben a helyiség méreteit és tagoltságát, például kis felületeken nem mutatnak jól a túlzottan nagyméretű lapok, 1-2 lappal le lehet fedni a területet, de fordítva is igaz, nagy felületeket túlzottan felosztanak a kisméretű burkolatok.

Alapszabály, hogy a világosabb színek tágítják, a sötétebb színek némiképp szűkítik a teret.

A fehér szanitereket, kádakat is remekül kiemeli egy sötétebb szín kontrasztja, ezért amennyiben világos és sötét színeket is használunk, érdemes ez utóbbit betervezni az elemek mögötti falfelületre, a sötét-világos területeket pedig dekor elemmel vagy díszítőcsíkkal elválasztani egymástól.

Téglalap formájú burkolatok esetében az álló burkolási mód nyújtja, a fektetett pedig szélesíti a teret.

A burkolási terv készülhet a hagyományos 2 dimenziós módon papíron, de ennél sokkal kényelmesebb és praktikusabb, ha valamilyen tervezőprogramot használnak. Az RS Home Gallery bemutatótermében erre is van lehetőség: az AutoCAD tervező program segítségével.

Amíg a burkolási terv elsősorban esztétikai döntésekben segít, a lapkiosztás a konkrét vásárlás során lehet hasznos. A lapkiosztás megtervezése során azt határozzuk meg, hogy – a helyiség adottságait figyelembe véve – melyik falfelületen kezdődjön, és pontosan honnan induljon az adott burkolólap.

Sajnos az nagyon ritka, ha a burkolatot vágás nélkül lehet alkalmazni, általában a bejárattal szemközti falfelület a kiindulási alap, és középről a szélek felé haladva kezdenek, de ebben az esetben gyakran mindkét szélre vágott csempe kerül, ami jelentős hulladékkal jár. Amennyiben az egyik sarok kevésbé hangsúlyos, (mondjuk egy bútor kitakarja) akkor érdemes a vágott lapot ide helyezni és az átellenes szélen egész lappal indítani. Függőleges irányban valamivel egyszerűbb a helyzet, hacsak nincs, ami megköti a magasságot (nyílászárók), mert akkor itt is vágni kell a csempét, de arra ügyelni kell, hogy a vágott sor mindig alulra kerüljön.

A lapkiosztás segítségével pontosabban meghatározhatjuk a vágási hulladékot, ezáltal pedig a vásárolandó burkolat mennyiségét. Több tényező is befolyásolja a veszteség mennyiségét: a helyiség tagoltsága (pillérek, oszlopok, nyílászárók), a burkolólap mérete, minősége, a burkoló precízsége, az általa használt szerszámok minősége, pontossága stb. Érdemes a vásárlás során figyelembe venni, hogy a későbbiek során szükség lehet pótlásra, és hónapokkal vagy évekkel később már szinte lehetetlen ugyanazt a tónust és kivitelt megrendelni, illetve, ha már eleve rendelni kell a lapot, mekkora többlet idővel jár 1 doboz pótrendelése, különösen import burkolat esetében.

Fenti szempontokat figyelembe véve bonyolultnak tűnhet egy-egy burkolási munka, felújítás megtervezése, de szakember segítségével megkönnyíthetjük dolgunkat, és rengeteg bosszúságtól megkíméljük magunkat.

Tehát, egyértelműen: IGEN, érdemes és meg is kell tervezni a burkolási munkálatokat!

Amennyiben tetszett a blog bejegyzésünk, kövess minket a közösségi médián keresztül Instagramon és Facebookon, hogy naprakész legyen a mai trendekről.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük