Egyszerű lépések a csempe mérésére

Bár kétségtelenül a padló helyes csempézésének biztosítására a legegyszerűbb módszer, ha szakemberekre bízzuk, viszont a padlólapok lerakása meglehetősen egyszerű barkácsolási feladat is lehet. Nem kell aggódnod, hogy a csempe megfelelően, van lehelyezve, nem kell akár kétszer kifizetni azt az összeget, amit a szakember kér el, valamint a folyamat teljesen kikapcsol, és a végeredmény akár kifogástalan is lehet – a megfelelő eszközökkel, türelemmel és precizitással könnyedén elsajátíthatod a padlólapok lerakását.

A megfelelő burkolólapok kiválasztása mellett csempevágóra, mérőszalagra, húrra és ceruzára lesz szükséged. Mielőtt nekivágnál a bútorok mozgatásának és a mérések elvégzésének, meg kell győződni arról, hogy jó-e az alaprajz.

Megfelelő intézkedés(ek)

Hagyományosan formált négyzet vagy téglalap alakú helyiséghez mindössze annyit kell tenned, hogy a mérőszalag segítségével megméred a terület szélességét és hosszát, majd megszorzod a kettőt (így megkapva, hogy hány négyzetméterre lesz szükséged). Ha azonban a csempézett helyiség másfajta kialakítású, akkor téglalap alakú területekre kell bontani, és a húr/cérna segítségével el kell választanod őket.

Általában az is hasznos, ha az alaprajzról egy egyszerűbb, könnyebben értelmezhető vázlatot készítesz az egyes falak mérésével kapcsolatban (méterben); ez megkönnyíti a csempézett helyiség teljes alapterületének kidolgozását, különösen, ha szakaszra van bontva.

Helyes legyen a szám

Miután kiszámoltad a teljes alapterületet (a hosszúság és a szélesség szorzata), és kiválasztottad az alkalmazni kívánt csempéket, utána meghatározhatod a szükséges lapok teljes számát, elosztva a teljes alapterületet a csempe területével (mi nem bontunk dobozt, így érdemes doboz számmal számolni – a 60×60-as csempék esetében egy dobozban 4 darab csempe van így a kapott szükséges négyzetméternyi területet el kell osztani a dobozban lévő négyzetméterrel, azaz 1,44-gyel). 

A pazarláshoz és az esetleges hibákhoz mindig tanácsos plusz darabokat számolni – az ajánlott mennyiség 10 és 15 százalék között van a normál méretű lapoknál, és akár 20% a nagy formátumú lapoknál.

Jelölj

Függetlenül attól, hogy egyszerű alakú szobát vagy bonyolultabb elrendezésűt tervezel készíteni, nagy eséllyel olyan területekkel fogsz találkozni, amelyek mérése nagyobb gondot okoz, mint például a sarkok és a szélek. Az ilyen jellegű területek nagyobb türelmet igényelnek – ceruzával jelöld meg a területen felhasználásra szánt csempéket, és vágd az anyagokat a megfelelő formára a csempevágóval.

Állítsd össze

Miután elvégezted az összes mérést és megjelölted a csempéket, majd megfelelő formára vágtad amiket kellett, a csempézés megkezdése előtt ellenőrizd, hogy a padló készen áll-e. Néha további előkészületekre lehet szükség – például előfordulhat, hogy néhány ragasztóhoz alapozót kell adni, mielőtt alkalmazzuk őket.

Csempézzünk

A megfelelő mérésekkel és az előkészített anyagokkal megvan az ideális alapunk, és minden készen áll a csempézés megkezdésére!

Ha bármilyen kérdésed van a padlólapok helyes mérésével kapcsolatban, vedd fel a kapcsolatot velünk, és mi szívesen segítünk a továbbiakban. Még nem találtad meg a tökéletes csempét? Böngéssz a blogunkban további inspirációkért.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük