Létező, de nem tuti megoldás a csempefestés

Ha már nagyon időszerű lenne, de mégsem tudod rávenni magad, hogy szétveresd, majd újracsempéztesd a konyhát vagy a fürdőszobát, akkor más, sokkal kevesebb munkával és kosszal járó út is létezik a felújításra. Például a csempék, járólapok festése. 

Némi elszántságra már az anyagbeszerzéshez is szükség van

A varázsszó: a hídképző alapozó. Ez az az anyag, ami alkalmassá teszi a tükörsima csempe felületet az átfestésre. 

Alapos takarítással kezdődik

Festés előtt mindenképpen szedjünk le a csempéről minden zsírt, port és vízkövet. Ezekre ugyanis szuperül tapad a hídképző, csak egy idő után már ezek nem tapadnak majd a csempére, és a festékkel együtt fognak alkalomadtán lejönni.

Napok a rétegek között

A rétegek között ugyanis 24 órát kell száradni hagyni a festéket. Az első nap felkenjük szivacshengerrel a hídképzőt (természetesen előtte le kell fedni a falat és a nyílászárókat, hogy oda ne jusson a hídképzőből). A következő nap plüss hengerrel fel kell vinni az első réteg csempefestéket, majd megint egy nap várakozás jön. A második réteg után pár órával lefestheted a padlót is. Majd újabb egy nap malmozás következik. Végül jön az utolsó réteg, plusz egy nap várakozás (mire teljesen megszárad). 

Szagos

Festés előtt ismét portalanítani kell a felületet, ugyanis minden apró kis hiba meglátszik a festék alatt. És van még egy kis probléma: a szag. Mivel a festékek oldószeresek, sajnos elképesztően bűzt csinál a házban körülbelül egy héten át. Ennek következtében az ablakokat végig nyitva kell tartani, különben elviselhetetlen lesz a levegő, amiből viszont az következik, hogy a rovarok berepülnek, és amelyik rámegy a felületre, az bele is ragad. 

A glettelést nem érdemes kihagyni, a hídképző és a festék egyáltalán nem leplezi az egyenetlenségeket. 

„Nem baj, megéri, ha időt nyerünk, és pár évig normálisan néz ki a csempe.” Nem fog. A leeső tárgyak felsértik a festést. Nemcsak ott sérül, ahová valami leesik, hanem bizonyos helyeken pár hét után elkezd kopni a festék, és a szín alól előbújik a fehér hídképző is, ami nem túl szép látvány.

Mindent egybevetve a csempefestés egyáltalán nem olyan egyszerű dolog, mint ahogy gondolná az ember, és eléggé időigényes, valamint büdös is, és túlságosan olcsónak sem mondhatni. Érdemes inkább megfontolni a helyiség újraburkolását. Amennyiben kérdésed merül fel a csempékkel, padlólapokkal kapcsolatban lépj velünk kapcsolatba, valamint a további információkért keress minket a közösségi oldalainkon.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük