Minden háziasszony arról álmodik, hogy egy szép, és tágas konyhája lesz, ahol majd zavartalanul főzőcskézhet az egész család számára. Ezt a feltételt természetesen mindenki számára más dolgok biztosítják, viszont abban meg lehet egyezni: mindenki azt szeretné, hogy a főzéshez használatos tér tágas és praktikus legyen. Ha csak lehet, mindenki szeretné ezt úgy megoldani, hogy a lehető legkevesebb helyet foglalja el a lakásból, de a kényelem érzetét keltse.

Hogyha nagy lakásról beszélünk, akkor egyszerű a helyzet: lesz egy külön konyhánk több pulttal, nagy konyhaszekrényekkel, tágas polcokkal és berendezésekkel. Viszont, ha belső terünk nem engedi meg mindezt, akkor valami egészen mást kell kitalálni!

Konyhasziget? Miért is ne tennéd?!

Biztosan hallottál már a konyhaszigetről. Ez egy konyhában használatos berendezési tárgy, fő funkciója a konyhapulthoz hasonló: itt lehet előkészíteni a főzéshez használatos ételeket és hozzávalókat. A különbség viszont az, hogy ez egy faltól különálló szerkezet, legalábbis a legtöbb esetben. Egy független pult a konyhában, amely (általában) minden oldalról lehetővé teszi a hozzáférést.

Főleg nyitott terű helyiségben hasznos, mutatós megoldás. Előnye, hogy barátságosabb környezetet biztosít a főzésnél, nem kell a munkálatok során a fal felé nézned, kommunikálhatsz a családdal, a vendégekkel, vagy akár többen együtt is elkészíthetitek a finom vacsorát.

Nagyon praktikus, és szép látványt is nyújt. Mindenki álma egy ilyen felület. De mi van akkor, ha belső terünk nem engedi meg, hogy egy ilyen berendezést alkalmazzunk? Szerencsére erre is létezik kreatív megoldás, tehát nem kell lemondanunk semmiről! A konyhateret elrendezhetjük úgy, hogy semmi ne hiányozzon belőle, még a konyhasziget sem!

Akkor hogyan lesz konyhaszigetünk?

Ha ezt szeretnénk elérni, akkor úgy kell gondolkodnunk, mintha a fő szempontunk a helyspórolás lenne. Ha elég ügyesek vagyunk, akkor beugorhat a tökéletes megoldás: a konyhaszigetet másra is használhatjuk amellett, hogy megőrizzük eredeti funkcióját is! Lehet egyben fiók, szekrény, edénytartó, vagy akár sok más egyéb is!

A lényeg, hogy a vízszintes felület alatt, amelyet mi konkrétan az étel előkészítéséhez használunk, nyugodtan elhelyezhetünk kis részeket, amelyek alkalmasak például a különböző konyhai eszközök tárolására. Így megspórolhatjuk például egy nagy konyhaszekrény helyét a konyhasziget javára.

Konyhasziget fiók

Az úgynevezett amerikai konyha elengedhetetlen része a konyhasziget. Ami méretétől függően fő étkezőasztalként is funkcionálhat. És akár főzőlapot vagy mosogatótálcát is építhetünk a konyhaszigetbe. Megoldható, hogy a konyhasziget egy kihúzható pult segítségével tovább bővíthető, átalakítható legyen.

A konyhasziget megtervezésénél több alapvető kérdést kell feltenni: Mire fogom a legtöbbször használni? Milyen, már meglévő funkciókat lehetne a konyhában feljavítani vele? Étkezőasztalként fogom-e használni? A meglévő, vagy hiányzó konyhaszekrényt helyettesíteném-e vele? Egyáltalán, mi fér bele a meglévő térbe?

Nem mindig könnyű feladat olyan tereket létrehozni egy lakásban, amelyek amellett, hogy jól néznek ki, még praktikusak is. Azonban, ha tudod ezeknek fortélyait, akkor már nem lesz olyan nehéz dolgod.

A lényeg az, hogy ne mondj le eredeti tervedről, hanem inkább próbáld valahogy átformálni azt úgy, hogy megfeleljen a térelrendezésnek.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük